SUCCES ÎMPREUNĂ

Explorați asistența Statelor Unite pentru poporul moldovenesc

De la independența din 1991, cel mai de încredere partener al Republicii Moldova au fost Statele Unite. Cu ajutorul poporului american, moldovenii au dezvoltat afaceri și au creat locuri de muncă, au construit organizații pentru a rezolva problemele din societate, beneficiind de îmbunătățiri ale infrastructurii, accesând resurse media independente și programe educaționale. Pe harta de mai jos, puteți accesa fiecare imagine în parte pentru a descoperi și pentru a vă inspira din poveștile moldovenilor care au „Succes Împreună” cu Statele Unite.

Olga Gaidet, profesoară curs opțional „Educație pentru media”, Liceul teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova

Lecțiile de Educație pentru media sunt foarte utile pentru tânăra generație din țara noastră și îi ajută să devină cetățeni responsabili. Datorită dialogului bazat pe temele din manualul de media, realizat cu sprijinul poporului american, elevii descoperă istoria presei, sunt capabili să deosebească o știre adevărată de una falsă și pot să-și exprime liber opiniile.

Eugen Sîrbu, subofițer de patrulare, Inspectoratul Național de Patrulare din Bălți

Suntem un exemplu de promovare a modului sănătos de viață pentru cetățenii municipiului Bălți. Odată cu implementarea serviciului de patrulare pe biciclete, sprijinit de poporul american, monitorizarea ordinii publice în zonele de agrement și în locurile aglomerate din oraș a devenit mult mai accesibilă și operativă.

Diana Grosu, președinta „Asociaţia pentru Drepturile Omului Lex XXI”

Participarea în cadrul programului Professional Fellowship din SUA m-a ajutat la dezvoltarea activității în sectorul neguvernamental, îmbunătățindu-mi abilitățile și capacitățile de lider. Revenită acasă, am reușit să consolidez propria organizație, iar datorită sprijinului poporului american am lansat un proiect anticorupție, prin care sensibilizăm și informăm opinia publică din muncipiul Bălți.

Danu Macrii, elev la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Șoldănești

Noile tehnologii au devenit deja parte din viața noastră. Îmi place ceea ce fac și mă bucur că avem oportunitatea de a practica robotica în timpul lecțiilor de informatică. Datorită aportului și sprijinului poporului american, prin intermediul USAID și a altor donatori, suntem unica școală din raion care beneficiază de lecții de robotică.

Victor Vutcărău, fondator ATU Winery

Sunt recunoscător sprijinului oferit de poporul american, prin intermediul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, în achiziționarea utilajului de tratare termică a vițelor altoite. Grație tehnologiilor moderne vom spori calitatea plantelor și în rezultat vom crea plantații noi, care nu vor fi afectate de boli.

Diana Vlasiuc, șefa departamentului Juridic, Agarista Agricola

Primul pas pe care trebuie să îl facă un producător agricol din Republica Moldova este să se informeze despre condițiile de export și standardele internaționale. Datorită sprijinului poporului american, prin intermediul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, compania noastră a obținut certificatul GLOBALG.A.P., iar astăzi prunele moldovenești se vând cu succes în hypermarketurile din Germania.

Tudor Zabulica, agricultor, r-nul Soroca

Noi, locuitorii din Soroca, suntem recunoscători sprijinului poporului american pentru reabilitarea traseului Sărăteni – Soroca. Acum, transportarea mărfurilor este mult mai accesibilă pe drumul renovat, acest lucru fiind un mare avantaj pentru agricultori.  

Ana Petrov, profesoară de limba engleză, r-nul Anenii Noi.

Grație sprijinului poporului american, lucrăm deja al treilea an în parteneriat cu o voluntară a Corpului Păcii, fapt ce ne-a deschis noi perspective în metodele de predare și în procesul educațional. Sunt convinsă că datorită schimbului cultural, resurselor și efortului depus zi de zi în activitatea cu elevii, vom contribui la crearea unei societăți mai conștiente și mai educate.

Simion Sîrbu, Directorul organizației neguvernamentale pentru reabilitarea agresorilor „Artemida”

Grație sprijinului poporului american, specialiștii centrului “Artemida”, dar și factori de decizie din sistemul polițienesc și judecătoresc au fost instruiți în sensul reabilitării agresorilor familiali. Rezultatele noastre sunt grăitoare: 70% dintre agresori nu mai revin la practicile violente și se integrează cu ușurință în societate.

Ecaterina Popescu, meșter popular din s.Clișova, r-nul Orhei

Grație sprijinului oferit de poporul american, prin intermediul USAID și a altor donatori, am reușit să reconstruim Complexul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, transformând dragostea pentru tezaurul popular în turism cultural.

Svetlana Senina, proprietara pensiunii agroturistice Valea Stâncii

„Am revenit acasă după 14 ani de muncă în străinătate și am deschis agropensiunea turistică „Valea Stâncii”. Datorită sprijinului poporului american, prin intermediul USAID și a altor donatori, visul meu s-a materializat, iar astăzi pot contribui și eu la dezvoltarea Republicii Moldova.”

Sergiu Racoveț, agricultor

Grație sprijinului poporului american, prin intermediul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, am beneficiat de consultanță și de tehnică modernă, care ne-au ajutat să valorificăm la maximum terenurile agricole pe care le avem și astfel să ne dezvoltăm afacerea de familie.

Olga Radu, președinta Asociației Companiilor din Industria Creativă COR

Artcor este locul unde comunitățile creative se întâlnesc, se conectează cu sectoarele economice, se dezvoltă împreună și învață să devină sustenabile. Acest lucru a fost posibil grație sprijinului poporului american prin intermediul USAID și a altor donatori, care în vara anului 2019, au lansat primul Centru al Industriilor Creative din Republica Moldova.  

Director Proiecte Strategice ATIC si Coordonator al Proiectului Tekwill.

Tekwill a devenit o carte de vizită națională pentru sectorul IT. Grație sprijinului poporului american prin intermediul USAID și a altor donatori, Tekwill este un adevărat motor pentru economia țării și vine în suportul unui sector de mare perspectivă.

Alina Reșetnicov, președinta Asociației Raionale de Educare a Adulților „Prutul de Sus”

Ne bucură faptul că, datorită sprijinului poporului american, avem posibilitatea să muncim alături de o voluntară a Corpului Păcii. Împreună am învățat despre importanța strategiei de dezvoltare organizațională, dar și cum să promovăm corect produsele organizației confecționate de către beneficiari. Este o experiență din care noi, cetățenii moldoveni, am avut posibilitatea să ne apropiem mai mult de cultura americană.

Maria Bortă, șefa Bibliotecii Publice Costești, Ialoveni.

Biblioteca din Costești avea nevoie de o renovare de urgență. În anul 2014, am beneficiat de această schimbare datorită sprijinului poporului american, prin intermediul programului Novateca, susținut de USAID și alți donatori. Iar în locul bibliotecii simple, avem astăzi un centru comunitar modern, care adună utilizatori de toate vârstele: copii, părinți, bunici.

Carolina Tulgara, director executiv ZIPHouse

Industria ușoară din Republica Moldova este o ramură foarte tânără, iar producătorii autohtoni aveau nevoie de ajutor, care a venit din partea poporului american, prin intermediul USAID și a altor donatori. Grație consultanței primite și investițiilor în promovare și design, astăzi, producătorii noștri au devenit mai competitivi pe piață.

Natalia Țurcanu, director executiv, ANTRIM

Dezvoltarea industriei, creșterea cererii pentru Republica Moldova ca destinație turistică pe piețele externe, dar și sporirea accesului la informație odată cu deschiderea Centrului de Informare Turistică la Chișinău, sunt rezultatele sprijinului oferit de poporul american prin intermediul USAID și a altor donatori.

Florin Cazac, profesor de robotică, Tekwill

Odată cu dezvoltarea roboticii educaționale, mi-am transformat pasiunea în meserie. Grație investiției și sprijinului poporului american, prin intermediul USAID și a altor donatori, sute de elevi din Republica Moldova au oportunitatea să studieze ingineria dintr-o altă perspectivă decât cea predată în școală - una captivantă și aplicabilă.

Elizaveta Mămăligă, absolventa programului YTILI

Viitorul mediului de afaceri din Republica Moldova depinde de pregătirea și gradul de informare al tinerilor antreprenori. Participarea la schimbul de experiență YTILI, susținut de Departamentul de Stat al SUA, m-a determinat să vin acasă cu idei inovatoare și să continui dezvoltarea afacerii apicole pe care o doresc una prietenoasă mediului și consumatorilor.

Elena Zbârnea, creatoarea brandului „Sophie”

Datorită sprijinului poporului american prin intermediul USAID și a altor donatori, am beneficiat de instruiri la cele mai bune universități de design din Italia, ne-am aliniat la cerințele pieței și am prezentat creațiile brandului Sophie la expozițiile internaționale de modă din România și Paris, ceea ce ar fi fost mai greu de realizat pe cont propriu, fiind în Moldova.  

Maria Romanenco, directoarea grădiniței Nr.2 din s. Hulboaca

Astăzi, copiii noștri beneficiază de un regim alimentar sănătos, iar educatorii dispun de toate condițiile pentru desfășurarea cu succes a activităților educative și distractive. Mulțumim cetățenilor americani pentru sprijinul financiar acordat și pentru contribuția directă la renovarea grădiniței.

Stella Jemna, absolventă a Programului de studii de Masterat Fulbright

Programul de studii de Masterat Fulbright, sprijinit de Departamentul de Stat al SUA, mi-a oferit o nouă perspectivă privind crearea unei comunități unite pentru soluționarea problemelor locale. Acolo am înțeles la modul practic în ce mod cercetarea, argumentarea, dar și gândirea critică pot susține politicile publice de calitate, iar astăzi am revenit acasă pentru a le pune în aplicare.

Svetlana Bargan, părinte, Centrul de Recuperare pentru Copii

Sunt foarte mulțumită de progresele pe care le fac copiii mei în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copii din Ceadîr-Lunga, renovat cu sprijinul poporului american. Ne străduim să venim la tratament de două ori pe an și vedem după fiecare procedură progrese în dezvoltarea abilităților de comunicare și mobilitate a copiilor noștri.

Andrei Novak, fondator Novak Winery

Astăzi, la evenimentele internaționale la care participăm suntem percepuți la nivelul țărilor care au o industrie bogată a vinului, precum Franța sau Italia. Datorită sprijinului poporului american, prin intermediul USAID, vinificatorii din țara noastră au reușit să se alinieze la standardele mondiale ale pieței vinului.

O istorie de trei decenii de succes împreună

Statele Unite au recunoscut independența Republicii Moldova la 25 decembrie 1991 și au deschis o Ambasadă la Chișinău în martie 1992.

Guvernul american își propune să ajute Republica Moldova în consolidarea instituțiilor democratice, creșterea prosperității, securizarea hotarelor recunoscute internațional și integrarea în Europa și comunitatea euro-atlantică. Din 1992, Statele Unite i-au acordat Republicii Moldova asistență în valoare de peste 1,4 miliarde dolari SUA. USAID, Biroul de Cooperare pentru Apărare, Millenium Challenge Corporation, Biroul Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii, și Corpul Păcii se numără printre agențiile guvernamentale care au oferit asistență poporului Republicii Moldova.

Un acord comercial dintre SUA și Republica Moldova care oferă un tratament tarifar reciproc de națiune cea mai favorizată a intrat în vigoare în 1992. În același an, un acord a fost semnat cu Organizația privată a investițiilor străine, care încurajează investițiile americane private în Republica Moldova prin împrumuturi directe și garanții de împrumut. Statele Unite au acordat Moldovei un sistem generalizat de preferințe în 1995.

Pacienții gravi cu COVID-19 vor putea comunica virtual cu familia. Ambasada SUA donează 80 de tablete spitalelor

Traseul Sărăteni-Soroca

Rulează videoul

America Days 2019

Rulează videoul

Unitatea de Salvatori și Pompieri de la Cimișlia

Salvatori Cimislia
Rulează videoul

Pensiunea
"Casa din Luncă"

Pensiunea Casa din Luncă
Rulează videoul

Stația de epurare a apei din orașul Telenești

Rulează videoul

Absolvenți ai programelor de schimb ale Guvernului SUA

Rulează videoul

Voluntari ai Corpului Păcii în Moldova

Rulează videoul

Voluntari ai Corpului Păcii în Moldova

Rulează videoul

Este vorba despre Irina POMPUS-MURA, producător de fructe de pădure.

Irina grows blackberries on the 1ha surface. Being a biologist by profession, she worked hard to turn her hobby into business and with US support her dream came true. Now Irina enjoys the results.

Acesta este Ionel Popov, producătorul de căpșuni.

Ionel grows strawberries on the 10ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Ionel enjoys the results.

Este vorba despre Andrei Grecu, proprietarul viței de vie.

Andrei grows vines on the 50ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Andrei enjoys his huge results.

Este vorba despre Ana Orlioglo, producătorul de mere.

Ana grows apples on the 15ha surface. She worked hard to turn her hobby into business and with US support his dream came true. Now Ana enjoys the results.

Este vorba despre Irina POMPUS-MURA, producător de fructe de pădure.

Irina grows blackberries on the 1ha surface. Being a biologist by profession, she worked hard to turn her hobby into business and with US support her dream came true. Now Irina enjoys the results.

Acesta este Ionel Popov, producătorul de căpșuni.

Ionel grows strawberries on the 10ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Ionel enjoys the results.

Este vorba despre Andrei Grecu, proprietarul viței de vie.

Andrei grows vines on the 50ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Andrei enjoys his huge results.

Este vorba despre Ana Orlioglo, producătorul de mere.

Ana grows apples on the 15ha surface. She worked hard to turn her hobby into business and with US support his dream came true. Now Ana enjoys the results.

Este vorba despre Irina POMPUS-MURA, producător de fructe de pădure.

Irina grows blackberries on the 1ha surface. Being a biologist by profession, she worked hard to turn her hobby into business and with US support her dream came true. Now Irina enjoys the results.

Acesta este Ionel Popov, producătorul de căpșuni.

Ionel grows strawberries on the 10ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Ionel enjoys the results.

Este vorba despre Andrei Grecu, proprietarul viței de vie.

Andrei grows vines on the 50ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Andrei enjoys his huge results.

Este vorba despre Ana Orlioglo, producătorul de mere.

Ana grows apples on the 15ha surface. She worked hard to turn her hobby into business and with US support his dream came true. Now Ana enjoys the results.

Este vorba despre Irina POMPUS-MURA, producător de fructe de pădure.

Irina grows blackberries on the 1ha surface. Being a biologist by profession, she worked hard to turn her hobby into business and with US support her dream came true. Now Irina enjoys the results.

Acesta este Ionel Popov, producătorul de căpșuni.

Ionel grows strawberries on the 10ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Ionel enjoys the results.

Este vorba despre Andrei Grecu, proprietarul viței de vie.

Andrei grows vines on the 50ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Andrei enjoys his huge results.

Este vorba despre Ana Orlioglo, producătorul de mere.

Ana grows apples on the 15ha surface. She worked hard to turn her hobby into business and with US support his dream came true. Now Ana enjoys the results.

Este vorba despre Irina POMPUS-MURA, producător de fructe de pădure.

Irina grows blackberries on the 1ha surface. Being a biologist by profession, she worked hard to turn her hobby into business and with US support her dream came true. Now Irina enjoys the results.

Este vorba de Ionel Popov, producătorul de căpșuni.

Ionel grows strawberries on the 10ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Ionel enjoys the results.

Este vorba despre Andrei Grecu, proprietarul viței de vie.

Andrei grows vines on the 50ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Andrei enjoys his huge results.

Este vorba despre Ana Orlioglo, producătorul de mere.

Ana grows apples on the 15ha surface. She worked hard to turn her hobby into business and with US support his dream came true. Now Ana enjoys the results.

Acesta este Ionel Popov, producătorul de căpșuni.

Ionel grows strawberries on the 10ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Ionel enjoys the results.

Este vorba despre Irina POMPUS-MURA, producător de fructe de pădure.

Irina grows blackberries on the 1ha surface. Being a biologist by profession, she worked hard to turn her hobby into business and with US support her dream came true. Now Irina enjoys the results.

Este vorba despre Andrei Grecu, proprietarul viței de vie.

Andrei grows vines on the 50ha surface. He worked hard to turn his hobby into business and with US support his dream came true. Now Andrei enjoys his huge results.

Este vorba despre Ana Orlioglo, producătorul de mere.

Ana grows apples on the 15ha surface. She worked hard to turn her hobby into business and with US support his dream came true. Now Ana enjoys the results.

.