SUCCES ÎMPREUNĂ

Istorii de Succes

Peste 1500 de micuți sunt tratați anual în Centrul de Recuperare pentru Copii din Ceadîr-Lunga, renovat acum 19 ani cu sprijinul poporului american.

Tratament profesionist, în condiții confortabile, ca acasă. Aceasta oferă medicii și specialiștii Centrului de Recuperare pentru Copii de la Ceadîr-Lunga, celor peste 1500 de micuți care se tratează anual în instituție. Acum 19 ani, poporul american a investit circa o jumătate de milion de dolari pentru a renova blocul principal al spitalului. Au fost create condiții pentru a putea oferi pacienților tratament de calitate.

Inițial, Centrul de Recuperare pentru Copii, care are statut de Instituție Republicană, a fost sanatoriu pentru maturi, apoi pentru copii bolnavi de tuberculoză.

Ideea de transformare a sanatoriului într-un centru de recuperare a apărut în anii 2000 după ce directoarea instituției, Tatiana Damașcan, a efectuat o vizită la un sanatoriu din afara țării, unde câțiva copii făceau un curs de tratament pentru afecțiunile neurologice. „În acel moment am început să caut informații unde mai exact se pot trata acești copii și am identificat că nu exista un astfel de centru în Republica Moldova, doar în România și Odessa. Așa am decis să ne reprofilăm”, spune directoarea.

Condiții mai bune pentru copiii, cu sprijinul poporului american. Blocul curativ a fost renovat în totalitate

„În anii ‘98-‘99, cu sprjinul poporului american au fost lansate câteva proiecte de reconstrucție și au fost oferite ajutoare umanitare unor instituții medicale din Republica Moldova. Inițial, se discuta să fie renovat jumătate din bloc, apoi s-a decis reparația întregului bloc datorită sprijinului american. Condițiile erau extrem de proaste. Erau câte 10-14 copii în salon. După renovare, în salon stau câte 4, 5 sau cel mult 6 copiii. Micuții pot fi însoțiți pe toată perioada tratamentului de un părinte sau tutore”, povestește Tatiana Damașcan.

Lucrările au constat în renovarea totală a blocului curativ: au fost puse uși și geamuri noi, pereții au fost reconstruiți, podeaua a fost schimbată, la fel și tavanele. Au fost amenajate băi și toalete, a fost construit un bazin.

„Rezultatele pe care le avem sunt meritul lucrătorilor noștri, care muncesc cu dăruire”

Astăzi, Centrul de Recuperare pentru Copii din Ceadîr-Lunga oferă servicii curative atât în regim de zi, cât și în regim staționar. Aici, pacienții pot beneficia de kinetoterapie, fizioterapie, balneoterapie, termoterapie, mecanoterapie. De asemenea, la Centru activează psihologi și logopezi.

Insitituția are o capacitate de 80 de locuri pentru pacienți. Anual, aici se tratează circa 2500 de pacienți veniți din toată țara, dintre care circa 1500 sunt copiii.

„Avem rezultate bune. Sunt mulți care vor să vină anume la noi pentru tratament. Iar rezultatele pe care le avem sunt meritul lucrătorilor noștri care muncesc cu dăruire, pentru că ne străduim să oferim condițiile necesare pentru copii, pentru ca aceștia să se simtă ca și acasă”, mai spune directoarea Centrului de Recuperare.

Părinte: „Încercăm să ne tratăm aici de cel puțin de două ori pe an

Și părinții se arată fericiți de tratamentele primite de copii aici. „Suntem foarte mulțumiți de serviciile oferite în cadrul centrului, și de medici”, spune unul dintre părinți.

O mamă din raionul Comrat, care are un copil cu deficiențe locomotorii spune că încearcă să ajungă aici de cel puțin două ori pe an: „De fiecare dată, descoperim proceduri noi. Cu noi lucrează logopedul, psihologul și avem rezultate vizibile.  După jumătate de an copilul a început să meargă cu ajutorul unui premergător”.

Acesta este unul dintre primele proiecte majore de asistență umanitară realizate cu sprijinul poporului american, prin intermediul Comandamentului European al Forțelor Armate al SUA,. Poiectul a fost finalizat în noiembrie 2000 și a inclus elaborarea proiectului, lucrări de construcție, înlocuirea ușilor și ferestrelor, reparația capitală a acoperișului și remodelarea parțială a interiorului pentru a crea spații utilizabile noi pentru proceduri medicale, construția unei piscine interioare pentru terapie kinetică și reconstrucția bucătăriei.

 

 

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.