SUCCES ÎMPREUNĂ

Istorii de Succes

Polițiști pe biciclete: Mai aproape de cetățeni și mai eficienți, cu sprijinul poporului american

În vremuri în care mașinile sunt la mare căutare, iar unii urcă la volan pentru câteva intersecții, mersul pe bicicletă poate părea ușor straniu pentru cetățeni. Cu atât mai mult, atunci când pe bicicletă se află un polițist.  

Deși pare ceva nou, patrularea pe bicicletă, în țările dezvoltate, este practicată de mai bine de 100 de ani. Cu sprijinul poporului american, acest lucru a fost posibil și în țara noastră, după ce în urmă cu doi au apărut primele patrule pe biciclete. Inițial în Chișinău, apoi și în alte localități. 

Echipa de patrulare pe biciclete, în municipiul Bălți 

Eugen Știrbu este unul dintre polițiștii care patrulează pe bicicletă în municipiul Bălți. Este subofițer de patrulare al Regimentului de Patrulare Nord și zi de zi este alături de colegii săi, pe două roți, în parcul central, zonele de agrement, piața centrală sau în preajma lacurilor din municipiu. Acest serviciu de patrulare este recent înființat., de la începutul lunii mai 2019, mai exact. „Bicicletele sunt foarte utile. Este comod și putem să ne deplasăm prompt la orice solicitare a cetățenilor. Patrulăm parcurile, piețele și lacurile pentru a nu admite perturbarea ordinii publice. Patrulăm şi parcările ilegale pentru a evita parcarea interzisă”, explică Eugen.  

Cu sprijinul poporului american, polițiștii au primit 10 biciclete de munte, echipate corespunzător. Cu o bicicletă de munte este mai greu decât cu una de sport, dar este mai trainică și este mai ușor să treci prin locuri cu obstacole. Bicicletele sunt dotate cu sistem de semnalizare, iluminare și dispozitive speciale de apărare, baston telescopic. Polițiștii pe biciclete mai au căști și ochelari de soare, pentru o vizibilitate mai bună, spune polițistul.  

Bicicleta face munca polițistului mai ușoară 

De avantajele acestui tip de patrulare, demonstrate pe larg în țările dezvoltate, s-au convins și polițiștii noștri. Pe lângă faptul că este mai ieftin, patrularea pe bicicletă asigură mai multe intervenții, iar oamenii legii pot ajunge mai rapid în locuri greu accesibile pentru patrularea cu mașina. 

„Bicicleta a făcut munca noastră mai ușoară. Cu bicicleta avem acces chiar și în zone mai puțin deschise. Suntem extrem de vizibili oamenilor, avem un anumit grafic, iar uneori, putem patrula de mai multe ori aceeași zonă, ne spune subofițerul. 

Treptat, polițiștii pe biciclete nu mai sunt văzuți drept ceva neobișnuit. „Suntem un exemplu pentru cetățenii municipiului Bălți. Avem un mod de viață mai sănătos și cetățenii au început și ei să meargă pe biciclete”, mărturisește bucuros polițistul. 

Regulile polițiștilor pe biciclete: Întotdeauna în doi, atenție în trafic și cât mai mult dialog cu cetățenii 

Pentru a fi și ei în siguranță, dar și pentru a-și spori eficacitatea, toți polițiștii au fost instruiți inițial, atât practic, cât și teoretic, de către experți în domeniu din SUA.  

„Înainte, nu eram atât de informat în ceea ce ține de siguranța patrulării. În prima parte a instruirii, care a durat o săptămână, am învățat cum trebuie să activăm, ca și polițiști, pe biciclete. La instruiri am învăţat și cum să acordăm primul ajutor medical, bicicletele noastre fiind echipate cu truse medicale, povestește polițistul.  

Atenția polițiștilor, având în vedere multitudinea locurilor patrulate, este extrem de importantă, mai ales în trafic.  

Faptul că sunt mereu în spații publice le oferă posibilitatea să fie în permanență printre oameni și să discute și să interacționeze mai mult cu ei, simțindu-se mai aproape de comunitate. 

Totuși, regula numărul unu a polițistului pe bicicletă este să nu patruleze niciodată de unul singur. „Întotdeauna patrulăm în doi, pentru a ne asigura și pentru a avea grijă unul de altul, dar și pentru a ne fi mai ușor să gestionăm posibile situații excepționale, spune Eugen Știrbu. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.